Interviu la ambasada S.U.A.

by

ambasada-suax

După cum v-am explicat în postarea anterioară ( AICI) pașii de aplicare pentru viza S.U.A. sunt destul de simplu de parcurs. Având în vedere faptul că ai ajuns la momentul în care te-ai programat pentru interviu, e timpul să-ți realizezi dosarul care va deține toate informațiile importante despre experiența și viața ta.
Trebuie să te gândești la anumite chestiuni înaintea de a pleca spre ambasada S.U.A :

▶ Să ai dosarul pregătit;

▶ Să ai pașaportul, formularul DS-160, chitanța BRD și cartea de identitate la tine ( precum și fotografia în cazul în care nu ai putut-o atașa formularului);

▶Să te gândești la o ținută decentă ( vă dau un pont: se spune că albastrul determină interlocutorul să fie mult mai deschis și să accepte mai ușor anumite situații; pentru a nu fi prea strident, încearcă un ușor bleumarin…va funcționa)

▶Gândește-te atent la detaliile călătoriei tale, să nu nimerești ca picat de pe Marte. Nu spun să-ți pregătești o poezie de acasa pe care să o știi cuvânt cu cuvânt pentru că de emoții posibil să te bâlbâi. Enumeră-ți câteva argumente pe care le vei dezvolta pe moment.Nu e complicat.

▶ Ai grijă să nu uiți data interviului si să-ți iei un răgaz, mai ales dacă nu ești din București.

Acum vă voi relata exact prin ce am trecut eu și la ce aspecte ar trebui să fiți atenți.

1. M-am programat la ora 8: 30 așa că am plecat din Târgu Mureș înainte cu o zi , deoarece nu știi niciodată ce obstacole întâmpini pe drum. Ceea ce trebuie să știi este că de ora programării nu se ține cont, așadar vei intra exact în ordinea în care ai ajuns. Eu am ajuns la ora 8 , iar în sediul ambasadei am intrat undeva la ora 9-9:30. Se formează o coadă imensă, iar la intrare vor fi chemate câte 5 persoane la fiecare interval de timp ( depinde de cât de repede se mișcă lucrurile înăuntru).

2. Sediul ambasadei este Bulevardul Dr. Liviu Librescu 4-6, Sector 1, Bucuresti, chiar lângă Băneasa Shopping Mall.

3. Ai grijă să mergi cu cineva deoarece nu ai voie să intri cu alte lucruri în ambasada( geantă, telefoane, laptop-uri), înafară de dosarul și actele de care ai nevoie.

4. Am ajuns în fața coloanei. Un ofițer mi-a verificat actele și m-a invitat înăuntru. Ajunsă înăuntru am dat de alți 3 ofițeri care mi-au cerut actele și m-au rugat să trec pe sub o portiță  pentru verificare cum e cea de la check in-ul din aeroport. A țiuit aparatul ( aveam în păr agrafe sau cum a zis unul din ofițeri : „Ai o mână întreagă de agrafe”). Apoi am fost invitată să ies pe următoarea ușă. Eram într-un spațiu în aer liber, un fel de terasă, unde am așteptat 5 minute pe o bancă până când mi-am auzit numele. Am mers înăuntru , în sala interviurilor , unde am primit un număr de ordine după ce mi-au fost verificate din nou pașaportul și chitanța. Am căutat un scaun random și m-am așezat așteptându-mi rândul.

5. Cu acest bon de ordine vei fi chemat de mai multe ori la ghișeuri: pentru introducerea în baza de date, pentru amprente, urmând ca pentru final să rămână propriu-zisul interviu. Important este că atâta timp cât stai în sala respectivă ( eu am stat aproximativ o oră și jumătate), tu vei auzi interviurile celorlalți și vei știi exact la ce să te aștepți. În ziua respectivă foarte puțini oameni au fost respinși, iar cei care au fost respinși au fost pe bună dreptate ( unul nu a fost acceptat pentru că data trecută a încălcat perioada vizei, alta pentru simplul fapt că era aeriană și nici nu știa pe ce lume e). Trebuie să fii sigur pe tine și convingător.

În sfârșit îmi aud și eu numărul. În timpul așteptării toate emoțiile mele au murit, deci era perfect. Înainte să fiu eu chemată, consulul respectiv ( erau 3 la număr) i-a spus unei domnișoare să nu se mai chinuie să-i explice în engleză din moment ce el i s-a adresat în limba română. Mie mi s-a adresat în limba română așa că i-am răspuns cu aceeași monedă. Discuția a fost scurtă, el având mereu ochii ațintiți asupra ecranului (acolo erau toate datele existente despre mine). Întrebările dânsului fiind :
→ Care e motivul vizitei tale în State?

→ Cine plătește pentru toate cheltuielile tale?

→ Ești studentă.Cum înveți? ( I-am spus că-i pot demonstra că învăț suficient de bine, deoarece aveam foaia matricolă atașată dosarului, dar a spus că îl interesează părerea mea)

Apoi a observat faptul că sunt din județul Mureș, spunându-mi că-i place orașul și că viza mea a fost aprobată, urmând să o primesc prin curier în câteva zile.

Pe moment nici nu am realizat ce se întâmplă, mai ales pentru că nici nu mă așteptam să fiu acceptată atât de ușor.

Acestea fiind spuse, mulți cred că greul a trecut. Trebuie să știți că am trecut unul dintre cele mai mici obstacole.

Ajunsă în aeroportul din Atlanta, Georgia am avut parte de un alt interviu, de care nici nu știam că va exista, așadar nu l-am tratat ca atare. Credeam că e doar o mică verificare a pașaportului.
Acolo m-a verificat la sânge cu întrebări pe moment despre mine și familia la care urma să merg, întrebări gen :

→Ce faci aici atâta timp?

→Cu ce se ocupă membrii familiei?
→ Câți ani au copiii și cum se numesc?

Norocul meu a fost faptul că am dat de o persoană care stătea prost cu matematica. I-am spus că voi sta 4 luni, iar el insista că în intervalul lunilor scrise de mine sunt 5 luni. Aproximativ 10 minute i-am explicat, ba chiar i-am numărat pe degete…până când a cedat și și-a întrebat colega care evident că a spus că sunt 4 luni, iar rușinat fiind de cele întâmplate m-a lăsat în pace.
Apoi am auzit că există cazuri în care persoanele nu sunt lăsate să treacă de poarta respectivă, fiind obligați să se întoarcă înapoi în țară. Deci acest interviu spun eu că este destul de serios și trebuie tratat ca atare.

Sper că am fost de folos, iar dacă am omis ceva vă rog să mă întrebați.

swe (351dd copyswe (17) copy

Follow me on instagram: andreeamaria.ro

1 Response
  • 86Maria
    iulie 23, 2017

    I see you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month because your content
    is good quality. If you want to know what is the best adsense alternative,
    type in google: murgrabia’s tools

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *